Share/Save/Bookmark

Spennende skattejakt

Nord i Eidsvoll kan du ta en dagstur der du kombinerer jakten på smaragder med et besøk på Norges eneste innenlandske sjøfartsmuseum.

Anne Grete Røise og Ole Jørgen Bjørnstad er vertskap for Smaragdgruvene, som ligger inn under Byrud gård. For dem er smaragdene et levebrød. Turister blir guidet både i gruvene og i det lille gårdsmuseet. I tillegg selger de egenproduserte smykker av stein og med smaragder som de selv har funnet.

Den som leter ...
I et enkelt stabbur er det innredet et lite museum, der de besøkende kan få informasjon om gruvevirksomheten som fant sted fra 1899 til 1909.

Fra parkeringen er det i underkant av en kilometer å gå til gruvene.

Anne Grete Røise hevder at alle som bruker litt tid, kommer til å finne noe. Feltet, med sine i alt 12 gruveganger, strekker seg 300 meter langs sjøen. Innslagene ligger noen steder i to etasjer og har ganger som går opptil 80 meter inn i berget. Utenfor ligger det store hauger av stein og grus. Det er der det skal være mulig å finne smaragder. Å hakke inne i gruvene er ikke tillatt.

Smaragder i kronjuveler
Britiske Edward Y. Aston var på slutten av 1800-tallet gruveingeniør ved Gullverket. I 1899 dannet han selskapet The Norwegian & General Exploration Company LTD for å utnytte smaragdforekomsten.

I løpet av de første årene ble det funnet mange smaragder; de største skal ha vært tykke som en blyant. Mange ble sendt til England der markedet for edelsteiner var godt i forbindelse med kong Edward 7.s kroning i 1901.

I de engelske kronjuvelene er det faktisk smaragder fra Byrud gård på Minnesund. Smaragdgruvene ligger en halvtimes biltur fra Gardermoen. Følg E6 til Minnesund og ta av RV 33 mot Feiring og Gjøvik. Etter 2 km står det skilt på høyre hånd, «Smaragdgruvene».

Vis alle nyheter