Share/Save/Bookmark

Spennende skattejakt

Nord i Eidsvoll, på Minnesund, ved Mjøsa kan du ta en dagstur og gå på skattejakt etter smaragder.

Anne Grete Røise og Ole Jørgen Bjørnstad er vertskap for Smaragdgruvene, som ligger på Byrud gård. For dem er smaragdene et levebrød. På egenhånd kan du besøke gruveområdet som ligger ved Mjøsa og leite etter smaragder. Fint å ha med seg en liten spade til å grave med, en liten eske til små steiner og sekk til mat og drikke. I tillegg selger de egenproduserte smykker av stein med smaragder som de selv har funnet. Utsalg av andre mineraler og og smykker av stein.

Den som leter ...
I et enkelt stabbur er det innredet et lite museum, der de besøkende kan få informasjon om gruvevirksomheten som fant sted fra 1899 til 1909. Utstilling av steiner med smaragder og andre mineraler du kan finne. Alle får en orientering når de løser billett.

Fra parkeringen er det i underkant av en kilometer å gå til gruvene.

Anne Grete Røise hevder at alle som bruker litt tid, kommer til å finne noe. Feltet, med sine i alt 12 gruveganger, strekker seg 300 meter langs sjøen. Innslagene ligger noen steder i to etasjer og har ganger som går opptil 80 meter inn i berget. Utenfor ligger det store hauger av stein og grus. Det er der det skal være mulig å finne smaragder. Å leite inne i gruvene er ikke tillatt.

Smaragder i kronjuveler
Britiske Edward Y. Aston var på slutten av 1800-tallet gruveingeniør ved Gullverket. I 1899 dannet han selskapet The Norwegian & General Exploration Company LTD for å utnytte smaragdforekomsten.

I løpet av de første årene ble det funnet mange smaragder; de største skal ha vært tykke som en blyant. Mange ble sendt til England der markedet for edelsteiner var godt i forbindelse med kong Edward 7.s kroning i 1901.

I de engelske kronjuvelene er det faktisk smaragder fra Byrud gård på Minnesund. Smaragdgruvene ligger en halvtimes biltur fra Gardermoen. Følg E6 til Minnesund og ta av RV 33 mot Feiring og Gjøvik. Etter 2 km står det skilt på høyre hånd, «Smaragdgruvene».


Vis alle nyheter